|
|
|
... mennyiséget szeretnél bevinni a szervezetedbe ebből a vitaminból, fogyassz rendszeresen szárított élesztőt, májat, sötétzöld leveles zöldségeket (pl. brokkoli és káposzta), hüvelyeseket, olajos magvakat, zabkorpát és élesztőkivonatot.
Hiánytünetek: folsav hiányában vérszegénység, apátia, depresszió, duzzadt, fájó nyelv, növekedési zavarok, az idegek rendellenes fejlődés... |
|
|
|
|
|
|
|
... megkötésében. Csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A tökmag jelentős biológiai értéket képvisel. Energiatartalma 2617 KJ/623 kcal. Az olajos magvak között legmagasabb a fehérjetartalma (33,9 g), kimagasló a zsírtartalma (50,5 g), igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. A tökmag kiemelkedő táplálkozás-élettan... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... gyümölcsben található cukrok fedezik szervezetünk cukorigényét. Kíméletesen sózzunk. Fózéshez használjunk tiszta növényi olajat, amire csak lehet, nyersen tegyük. Még egészségesebb az olajtartalmú magvak fogyasztása. Mellózzük a denaturáh növényi ételek fogyasztását (finomított liszt, cukor, rizs, csokoládé, szeszesitalok). Lehetőleg természetes állapotban fogyasszunk mindent. de ... |
|
|
|
|
|
|
|
... sajtolt olajok.
A kalciumról fentebb már volt szó, a magnézium főleg az idegsejtek, az izmok és a szív normális működéséhez szükséges. Legfontosabb természetes forrásai: az olajos magvak, a sötétzöld zöldségfélék, a kukorica és a citrusfélék.
A lecitin védi az idegsejteket és részt vesz az érelmeszesedés megelőzésében.
A cink- és a szelénhiány csök... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... csalán, diólevél, zsálya, zsurló.
Mellette fokozottan ügyeljünk a bevitt tápanyagokra, kerüljük a zsíros és koleszterindús táplálékokat, együnk sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, magvakat!
Állítsunk össze komplex mozgásprogramot! Figyelem: csak olyat, amelyről előre tudjuk, hogy időnk és fizikai kondíciónk engedi! Itt is, mint mindenben nagyon fontos a sikerélm... |
|
|
|
|
|
|
|
... függően saláták alkotórésze is lehet.
A tök legértékesebb része a magja.
A tökmag kis mennyiségben is jelentős biológiai értéket képvisel. Energiatartalma 2617 KJ/623 kcal. Az olajos magvak között legmagasabb a fehérjetartalma 33,9 g, kimagasló a zsírtartalma 50,5 g, igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag. Az átlagosnál alacsonyabb a szénhidr... |
|
|
|
|
|
|
|
... (rendszerint párolt zöldség, hús vagy hal) tojássárgával kevert tejföllel, vagy besamelmártással leöntve, s sütőben megsütve
grillázs = mézben, illetve pirított cukorban főtt olajos magvak (például dió, mogyoró, mandula)
hasé = (ha húsféle) vagdalék, (ha tésztaféle) töltött leveles tészta
hawaii = ananásszal készült
hentesné módra, hentes- = szalonnával, ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Májproblémák
Az elhízás többnyire májproblémákkal jár együtt. A tenyésztésbe fogott nőstények nagyon hajlamosak erre. A megoldás: fogjuk a túlsúlyos degut zsírmentes diétára, olajos magvakat csak nagyon ritkán adjunk neki.
Szájfertőzés
Első jele, hogy a degu foga az egészséges narancsszín helyett kifehéredik. Ellenőrizzük mindennap a fogukat! Mege... |
|
|
|
|
|
|
|
... (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt)
- citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper
- mogyoró, mogyorókrém, olajos magvak
- csokoládé
- érlelt húskészítmények (kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka)
- zöldségek: bab, borsó, lencse, mák, paradicsom, savanyú káposzta, spenót, szója
- ringl... |
|
|
|
|
|
|
|
Különösen az alma típusú túlsúlyosak veszélyeztetettek. Súlyfeleslegük a csípőn, illetve a hason mutatkozik meg.
A mit eszel, azzá leszel - tartja a régi-régi mondás. S bizony, táplálkozásunk sok szempontból befolyásolja életünk minőségét is, nemcsak kilóinkat. Igaz ez szívünk és vérkeringésünk egészségére is, hiszen ételeink összetétele pozitív és negatív hatásokkal egy... |
|
|
|
|
|
|
|
... főleg a terhesség és a szoptatás alatt!
A szerves magnéziumvegyületek leggyakoribb forrásai:
a friss, nyers zöldségek és gyümölcsök többsége,
a diófélék és a magvak bizonyos fajtái,
gabona (teljes kiőrlésű).
Sajnos az, hogy friss, nyers zöldség és gyümölcs megfelelő időben, megfelelő minőségben és mennyiségben kerüljön az aszt... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
Egyiptomban kenyérkészítéshez ma is használják, a görögök a nyers vagy főzött magvakat mézzel fogyasztják. Levelei képezik a fűszert, amelynek szaga az ánizsra emlékeztet, íze keserű. A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. Levesek, márt... |
|
|
|
|
|
|
|
... is, ennek is érdemes utánajárni.
Az optimális étrend depressziósoknál: kevesebb fehérje, több természetes szénhidrát, teljes őrlésű gabonák, nyers gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak fogyasztása. Az alábbi ételek jótékony hatással vannak a gyógyulásra.: hagyma-félék, citrusfélék, gyömbér, méhészeti termékek, ánizs, zellermag, kömény, petrezselyem, szegfűszeg, borsmenta... |
|
|
|
|
|
|
|
... fogyasztására: a rizs kevés zsírt, cukrot és sót tartalmaz, ezért betegek vagy kórosan elhízottak étrendjében is szerepelhet.
Helyettesíthető vele a kenyér, a burgonya és az olajos magvak. A rizs semlegesíti az erős aromájú ételeket és fűszereket, tehát ideális köret. A főzés módját nagyban befolyásolja a rizs típusa. Forma szerint hosszú és kerek szemű rizst különböztetünk m... |
|
|
|
|
|
|
|
... Tehetsz bele különböző sajtokat (kemény, félkemény, normál, vagy füstölt), túrót, vagy juhtúrót, friss és szárított fűszereket (paprikát, köményt, kaprot, petrezselymet stb.), különböző magvakat (fekete, vagy fehér szezámmag, tökmag, napraforgómag, mák). Készítheted különböző lisztekből (hajdina, teljeskiőrlésű, sima liszt), burgonyából, töpörtyűvel, főtt hajdinával, főtt kölessel... |
|
|
|
|
|
|
|
... a zöldségek (az immunrendszerre kedvező hatással van például a sárgarépa, melyből naponta egy közepeset nyersen kell megenni), a főzelékfélék, a gyümölcsök, a nyers olajos magvak (pl.: a dió) fogyasztása.
A különféle diéták tartása egyre inkább terjed hazánkban is. E diéták, melyek olykor egyenesen böjt... |
|
|
|
|
|
|
|
... folyamatok felborulását eredményezi.
A szervezet számára jól hasznosítható és egyben legfontosabb ételeink a kenyér és gabonatermékek, a zöldségek és gyümölcsök, a hüvelyesek, az olajos magvak, a tejtermékek és a hús.
Frissen, ha lehet
A korszerű táplálkozástudomány a minél kevesebb sütéssel-főzéssel készült táplálékokat részesíti előnyben, mert e... |
|
|
|
|
|
|
|
... közül feltűnően kevesen betegedtek meg úgynevezett civilizációs betegségekben.
3. Amikor szóba kerül a vegetáriusság, sokan gyanakodva kérdezik: ugyan, hogyan lehet megélni csupán magvakon és nyers zöldségeken? De az igazság: ha mellőzni akarjuk a hús, hal, tojás, tej használatát - és erre alapos erkölcsi, egészségügyi és esztétikai, sőt gazdasági indokunk van -, az még... |
|
|
|
|
|
|
|
... a megalapozói és kísérői az emberiség minden nagy kultúrájának.
Ősidők óta az emberiség egyik fontos, fajfenntartó tápanyaga a gabona. Mintegy 6000 évvel ezelőtt jelent meg a magvak királya, a búza; nyers formában olyan ideális arányban és mennyiségben tartalmazza az emberi lét számára szükséges szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, szerves sókat, vitaminokat és rostoka... |
|
|
|
|
|
|
|
... mindig ügyelve a zöldségek (az immunrendszerre kedvező hatással van például a sárgarépa, melyből naponta egy közepeset nyersen kell megenni), a főzelékfélék, a gyümölcsök, a nyers olajos magvak (pl.: a dió) fogyasztása. A különféle diéták tartása egyre inkább terjed hazánkban is. E diéták, melyek olykor egyenesen böjttel vannak összekötve, nem csak a salakanyagok kiürítésében, így... |
|
|
|
|
|